Mihrap nedir,mihrap kelimesi anlamı,mihrap nasıl yapılır ve mihrap tarihçesi hakkında yazdığımız yazımızı okuyabilirsiniz.
Mihrap Nedir?
Mihrap,cami ve mescitler ile namazgahlarda kıble yönünde belirleyici mimari öğedir. Mihrap, imamın namaz kıldırırken cematin önünde durduğu bölümdür. Genellikle etrafı çerçevelenmiş, duvarda küçük bir girinti biçiminde yapılmıştır.
Mihrap kelimesi anlamı: Cami ve mescitlerin içinde Kâbe yönünü belirten, yapının o yönündeki duvarında bulunan ve imama ayrılmış olan oyuk ya da girintili yer.
Mihrap Nasıl Yapılır?
Günümüzde genellikle caminin kıble duvarı oyuk şekilde inşa edilerek ve çevresi de yazı veya diğer süs unsurları ile süslenerek mihrap yapılır. Çini, mermer veya ahşaptan yapılan ve sanat değeri oldukça yüksek mihraplar vardır. Cami zemininden 15-20 cm. yüksek yapılan mihraplara da rastlanır.
Bakınız:Minber Nedir yazımızı okuyabilirsiniz.
Mihrap’ ın Tarihçesi
Mihrab’ın camilere günümüzdeki şekliyle girmesi Emeviler devrine kadar dayanmaktadır. İlk zamanlarda, yani; Peygamber döneminde kıble, mihrap ile değil, renkli bir çizgi veya üzerinde belirli işaretler bulunan bir taş levha gibi herhangi bir işaret ile gösterilmekteydi. devrinde camilerin ayrılmaz bir unsuru olarak dini hayata giren mihraplar, Selçuklular ve özellikle Osmanlılar zamanında yapılan taşı ve çini çeşitleriyle diğer İslam ülkelerinin hiç birinde görülmeyen bir değişiklik arz etmiştir. Bilhassa Bursa’daki Yeşil Camii’nin mihrabı, Selçuklular devrinde bile rastlanmayan bir zenginlik ve ve ihtişam gösterir. Ayrıca bu caminin çinili mihrabı kendi cinsleri arasında en büyük ölçüde yapılmış olanıdır.
Web sitemizde minber ve mihrap modellerine bakarak örnekleri görebilirsiniz ve sipariş verebilirsiniz.
Kaynak: osmanlialem